Stille moerwissel

Gisteren hebben we al onze kasten doorlopen om te tellen hoeveel voer er momenteel aanwezig is. Op basis daarvan gaan we nu bijvoeren tot de volken voldoende hebben om de winter door te komen.

In 2 van onze volken zagen we een paar moerdoppen (soort van ‘pinda’doppen waar koninginnen uit geboren worden). Minder dan 5 moerdoppen geeft altijd aan dat het volk niet wil gaan zwermen, maar dat ze de oude moer gaan vervangen door een jonge vitale moer. Blijkbaar laat de oude koningin het afweten en dat voelen de bijen altijd vroegtijdig goed aan.
De “oude” moer mag blijven (en ook door blijven leggen) totdat de dochter met leggen is begonnen. Normaal gesproken wordt daarna de “oude” moer door het bijenvolk afgedankt, maar het komt ook voor dat de oude en nieuwe koningin nog een hele tijd tegelijkertijd in het volk zijn; er zijn zelfs gevallen van samen overwinteren bekend. Dus wie weet, lopen er in 2 van onze volken volgend voorjaar 2 koninginnen rond.

MariseStille moerwissel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.